Čína sa bude podieľať na výstavbe dopravného koridoru na Kryme

05.05.2014 Celý región

Moskva 5. mája (TASR) - Čínske spoločnosti sa môžu podieľať sa na výstavbe dopravného koridoru na anektovanom polostrove Krym cez Kerčský prieliv. Napísali to dnes ruské noviny Kommersant s odvolaním sa na informované zdroje.

Podľa denníka sa na projekte v hodnote až tri miliardy dolárov môžu zúčastniť štátna spoločnosť China Railway Construction Corporation (CRCC) a súkromný investičný fond China International Fund (CIF), ktorý by sa podieľal na financovaní projektu.

V súčasnosti sa ruské ministerstvo dopravy chystá podpísať memorandum o výstavbe. Mohlo by sa tak stať počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne v druhej polovici mája.

Technická realizácia projektu ešte nebola schválená - môže ísť o cestu, železničný most alebo most a podvodný tunel.

Zdroj Kommersantu nevylúčil, že do projektu budú zapojené aj významné ruské firmy.

CIF ako súkromná spoločnosť financuje infraštruktúrne projekty, známa je účasťou na veľkých projektoch v Angole a Guinei. Štátna CRCC je jedna z najväčších stavebných firiem na svete, pričom stavia železnice, cesty, mosty a tunely. Okrem Číny realizuje projekty v Líbyi a Saudskej Arábii.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku. Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu sformovanú po februárových protivládnych nepokojoch.

Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.
 

Vyberte región